EXCLUSIV| Cornel Ilie – Vunk, la „Generații de distracții”: „Aș vrea să trăiesc ce trăiește în fiecare seară Andeea Esca, să știu că mă vede o țară întreagă și că le pot schimba seara”
Cornel Ilie, artistul de la Vunk, a fost prezent la filmările „Generații de distracții, emisiune ce va începe pe 1 decembrie, de la 17.00, la Pro Tv. Show-ul este prezentat de Horia Brenciu și Iulia Pârlea.
Într-un interviu exclusiv, Cornel Ilie a dezvăluit ce înseamnă pentru el 1 decembrie. Mai mult, acesta a povestit ce amintiri îl leagă de Pro Tv, dar și de ce și-ar dori să fie în locul Andreei Esca, la pupitrul Știrilor Pro Tv.
Cornel Ilie – Vunk, la „Generații de distracții”: „Tradițiile sunt claxoanele la semafor, strigătul pe stradă la oameni, gălăgia în bloc”
Ce tradiții din zona ta respecți? Care sunt tradițiile dintr-o altă zonă de care ai auzit, dar nu le poți respecta?
Zona mea este București, deci aici tradițiile sunt claxoanele la semafor, strigătul pe stradă la oameni, gălăgia în bloc. (râde) Nu respect tradițiile astea, dar le recunosc și le trăiesc fără să vreau. Aș vrea să fac invers decât se întâmplă de obicei. Obiceiurile din oraș să le duc undeva la sat, unde să se piardă în liniștea naturii. Eu fiind din București, nu prea sunt foarte la curent cu tradițiile din alte zone, decât prin poveștile prietenilor. Foarte puțin am avut alte tangențe cu tradițiile reale din alte regiuni sau de la țară.
Care crezi că sunt atuurile generației tale?
Unul dintre atuuri este faptul că am prins o școală mult mai serioasă, mult mai disciplinată, în sensul în care, neavând atât de multe contexte de distracție, nu prea aveam atât de multe de făcut, citeam, învățam, ne vedeam cu colegii de școală, mergeam la școală. Nu prea aveam unde să ieșim în altă parte. Pe lângă asta, am prins atât de multe schimbări în mersul istoriei încât orice se întâmplă acum, noi am mai trăit.
Am prins revoluția, un cutremur foarte mare, Cernobîl, foarte multe treceri de la televiziune și radio la internet și comunicarea foarte rapidă. Așa că, suntem mai experimentați și liniștiți cu tot ceea ce se întâmplă acum. Lumea acum tinde să intre în panică foarte ușor. Iar dacă te uiți la generația anilor ’70-’80, oamenii sunt mai liniștiți, mai rezervați.
„Cântecul „Vreau o țară ca afară” îl asociez cu această sărbătoare și îmi doream să nu fim nevoiți să-l cântăm atât de mult, și la 12 ani de când l-am lansat, și să fie ba chiar mai actual decât era atunci”
Care este cea mai frumoasă amintire a ta legată de PRO TV?
Cred că este primul 1 decembrie al PRO TV, în 1995. Lucram aici încă din primăvara anului respectiv. Toată perioada aceea a fost superbă, pentru că am prins miracolul care s-a produs cu acel nou tip de televiziune, de programe, de promovare, de a construi vedete. Și mirajul oamenilor pentru tot ce se întâmpla aici, care veneau în fața clădirii să vadă dacă e adevărat. Erau acele campanii fantastice pe care le conducea Florin Călinescu. Pentru mine, tot anul respectiv a fost absolut superb.
Care este cea mai specială amintire pe care o ai legată de ziua de 1 Decembrie?
E subiectiv, dar decembrie 2010, atunci când am lansat cântecul „Vreau o țară ca afară”. Eram în Austria, aveam un concert acolo, și am lansat piesa întâmplător de un 1 decembrie. Dintr-o dată au început să sune telefoanele din România, de la radiouri, televiziuni, presă, să mă întrebe despre cântec, să vorbim despre el.
Cântecul îl asociez cu această sărbătoare și îmi doream să nu fim nevoiți să-l cântăm atât de mult, și la 12 ani de când l-am lansat, și să fie ba chiar mai actual decât era atunci.
Cornel Ilie, la „Generații de distracții”: „Eu nu mă prea regăsesc în ziua de 1 decembrie”
Ce înseamnă ziua de 1 Decembrie pentru tine?
Eu nu mă prea regăsesc în ziua de 1 decembrie, pentru că nu este trăită ca o sărbătoare, ci este trăită și sărbătorită de poporul român, dintotdeauna, cu o anumită consolare, tristețe, doză de comemorare, pe care o înțeleg.
Dar până la urmă trebuie să vedem părțile frumoase ale acestei țări. Și nu știm, în continuare, să punem lumina pe aspectele cu adevărat frumoase din tot ce înseamnă spiritul românesc. În continuare subliniem dramele și tot ce am suferit și nu am putut trăi, în loc să ne bucurăm de cele bune.
La PRO TV se spune în fiecare duminică “România, te iubesc!”. Spune-ne, te rog, două motive pentru care tu iubești România.
Pentru creativitate, imaginația absolut fabuloasă și pentru bunătatea combinată cu naivitatea, regăsite în cei mai mulți dintre români. Sunt convins că acestea există în foarte mulți oameni, dar nu lasă să se vadă asta. Ori sunt mult prea afectați de ceea ce li se întâmplă.
Dar e o naivitate acolo în bunătatea românului, care mi se pare că e duioasă, e ceva dintr-un copil care vrea să pară mai mare decât este, un copil teribilist. Așa mi se pare că este România, ca un băiețel de 14-15 ani, care vrea să se bată cu toți, crezând că e mai puternic decât este de fapt.
Cornel Ilie, piesă cu Horia Brenciu, la „Generații de distracții”: „Este prima dată când cânt cu Horia Brenciu”
Dacă ar fi să prezinți o emisiune/rubrică la PRO TV, care ar fi aceasta?
Aș vrea să trăiesc ce trăiește în fiecare seară Andeea Esca, să știu că mă vede o țară întreagă și că le pot schimba seara. Aș încerca să fac asta.
De ce nu ar trebui să ratăm momentul tău/vostru de 1 Decembrie?
În primul rând, pentru că este prima dată când cânt cu Horia Brenciu un cântec de-al nostru. Și în sfârșit o să devină și el cunoscut românilor, îl lansez pe Horia Brenciu în seara asta. (râde) Pentru că o să cântăm un cântec despre care v-am spus, „Vreau o țară ca afară”, care mi se pare cumva imnul neoficial al României.
Și pentru că îmi doresc să transmit ceva în momentul acestui cântec, simt nevoie să vorbesc, să le spun ceva oamenilor de acasă și celor din platou, despre bucuria de a trăi în România.
Planurile profesionale, personale pentru 2023.
Este în lucru o carte de ficțiune, la care lucrez și care trebuie să fie gata în primăvară, să o lansăm, plus un album nou cu trupa Vunk. În rest, sper să jucăm și musicalul Mamma Mia pe 28 și 29 decembrie, să-l ducem prin toată țara. Și să fie copiii foarte fericiți.
Foto: PR Pro Tv / Arhiva Ciao.ro